Prodaja struje EPS-u

Prodaja struje EPS-u

Solarne elektrane

Idi na prvu stranu

 

 

 

IZRADA PROJEKATA I POTREBNE PRATECE TEHNICKE DOKUMENTACIJE!

PODRSKA PRI PRIBAVLJANJU NEOPHODNIH DOZVOLA ZA IZGRADNJU SOLARNE ELEKTRANE!

FIRMA RD SOLAR VAM PRUZA KOMPLETNU USLUGU PROJEKTOVANJA, IZGRADNJE I ODRZAVANJA SOLARNIH SISTEMA U SARADNJI SA LICENCIRANIM INZENJERIMA GRADJEVINARSTVA I ELEKTROTEHNIKE!

Postovani posetioci naseg sajta, u prilici smo da Vas obavestimo o mogucnosti proizvodje elektricne energije pomocu solarnog sistema i prodaje iste  elektro-distributivnom centru. Ovu mogucnost u Srbiji daje novi zakon o energetici koji je stupio na snagu 9. avgusta 2011. godine. Postoji odredjena pravna procedura kroz koju morate proci, ali je bitno naglasiti da je sve legalno i tehnicki izvodljivo. U daljem tekstu mozete videti spisak neophodne papiroligije i objasnjenje procedure za dobijanje potrebnih dozvola.

Za postavljanje opreme snage 1KW potrebno je manje od 8 metara kvadratnih, ali prva stavka od koje treba krenuti je izbor lokacije na kojoj bi ste gradili Vasu solarnu elektranu. Pri razmatranju ovog pitanja treba uzeti u obzir sledece cinjenice:

   -blizina elektroenergetske mreze niskog ili visokog napona (jer troskove prikljucivanja snosi investitor, a u te troskove spada i potreban kabl i uredjaji za povezivanje na mrezu, u zavisnosti od snage solarne elektrane).

   -broj suncanih dana u godini na zeljenom podrucju (Srbija ima prosecno vise suncanih dana od veceg dela evrope gde se uveliko primenjuju solarni sistemi, kao sto su Nemacka, Austrija, Svajcarska… Ali, jug i centralni deo Srbijeimaju vise suncanih dana od Vojvodine i istocne Srbije. Zbog toga idealni prirodni uslovi za izgradnju solarne elektrane se mogu naci na jugu Srbije, na teritoriji Nisa, Vranja, Pirota, kao i u centralnom delu oko Kragujevca i Kraljeva, kao i zapadnoj Srbiji).

   -dodatnu povoljnost pruza lokacija na blagim padinama koje su okrenute prema jugu.

Da bi sve bilo pravno podkovano, neophodno je pribavljanje lokacijske dozvole kojoj predhodi dobijanje informacije o lokaciji, a zbog dobijanja gradjevinske dozvole za datu lokaciju, tj. katastarsku ili gradjevinsku parcelu.

Uz zahtev za izdavanje Lokacijske dozvole prilaže se sledeća dokumentacija:

-Kopija plana parcele, ne starija od 6 meseci

-Azurna geodetska podloga

-Izvod iz katastra podzemnih instalacija

-Situacioni plan za pozicijom, gabaritima, namenomobjekta i sl.

-Dokaz o uplacenoj administrativnoj taksi

-Dokaz o pravu svojine

Nakon dobijanja lokacijske dozvole, potrebno je podnosenje zahteva za dobijanje gradjevinske dozvole.

 

Uz zahtev za izdavanje gradjevinske dozvole prilaze se sledeca dokumentacija:

-Lokacijska dozvola, ne starija od 6 meseci

-Glavni projekat u tri primerka sa izvestajem o izvrsenoj tehnickoj kontroli

-Dokaz o pravu svojine odnosno zakupa na gradjevinskom zemljistu

-Dokaz o uredjivanju odnosa u pogledu placanja naknade za uredjenje dradjevinskog zemljista

-Drugi dokazi uredjeni urbanistickim planom odnosno lokacijskom dozvolom

-Dokaz o uplati administrativne takse

Kao sto je receno, izmedju ostalog neophodna je izrada glavnog projekta. u ovu svrhu investitor angazuje projektnu firmu sa odgovarajucom licencom. Glavni projekat sadrzi sve neophodne informacije za izgradnju objekta kao sto su situaciono resenje, geoloska podloga, proracun stabilnosti objekta, uslovi zastite objekta i susednih objekata i sl.

Nakon izgradnje objekta, odgovorna komisija kontrolise objekat i izdaje upotrebnu dozvolu u vidu resenja. Procedura do ovog dela je manje-vise identicna kao za izgradnju svakog objekta. Po dobijanju upotrebne dozvole, elektrana je spremna za pustanje u rad. Buduca procedura odnosi se na poslove sa distributerom elektricne energije.

Treba naglasiti da pri dobijanju svih dozvola postoje olaksice kad je upitanju solarna elektrana u poredjenju sa drugim elektranama kao sto su hidro elektrana, elektrana na biogas, a da ne pominjemo termoelektrane koje treba zabraniti!

 

EPS pusta elektranu u probni rad da bi se objekat testirao. Kontrolise se napon, frekvencija, i ostali parametri. Ako su karakteristike elektrane zadovoljavajuce, potpisuje se ugovor o isporuci odnosno prodaji elektricne energije EPS_u.

Ugovor se podpisuje na 12 godina, i od dana podpisivanja ugovora dobijate konstantnu otkupnu cenu za 1 kilovatcas prodate energije.

 

 

 

 

Po novoj uredbi koja definise uslove o iskoriscenju obnovljivih izvora energije solarne elektrane se dele u par grupa na osnovu instalisane snage.

ELEKTRANE DO 500 KW INSTALISANE SNAGE MORAJU BITI POSTAVLJENE NA POSTOJECIM OBJEKTIMA A ELEKTRANE VECE SNAGE OD 500 KW MOGU BITI POSTAVLJENE NA GRADJEVINSKO ZEMLJISTE.

OTKUPNE CENE SU SLEDECE:

ZA ELEKTRANE DO 30 KW SNAGE – 20.66 EVRO CENTI / KWh

ZA ELEKTRANE OD 30 KW DO 500 KW – 20,941 – 9,383*Р EVRO CENTI / KWh (P je snaga elektrane u MW)

ZA ELEKTRANE PREKO 500 KW – 16.25 EVRO CENTI / KWh

 

 Sto se tice odrzavanja, ona se svode na minimum jer garancija kvalitetnijih fotonaponskih panela iznosi i do 25 godina.

Na osnovu svega ovoga moze se videti da se upustanje u ovakve poduhvate isplati dosta vise od popularnih ulaganja u Srbiji, kao sto je kupovina i izdavanje nekretnina. Pravna procedura nije bas jednostavna i zahteva dosta vremena i strpljenja, ali nije nemoguce istrajati u birokratskom okrsaju. Pored toga suma koja se ulaze nije niposto mala, ali isplativost u roku od par godina potpuno orpravdava razmisljanje o ovoj temi.

Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju i zelimo puno srece i suncanih dana svima koji se odluce na ovaj tezak i zahtevan, ali takodje i vrlo isplativ korak!