Solarno grejanje

Ne trosite Vas novac na kupovinu ogreva svake godine. Ulozite jednom u solarni sistem i povratite novac u proseku nakon 4 godine. Radni vek nasih sistema je duzi od 20 godina.

PRINCIP RADA SOLARNOG SISTEMA

Purewater steamback solarno postrojenje

Solarno postrojenje koristi obicnu vodu za grejanje.

Solarno postrojenje nema sopstevnu cirkulaciju,vec radi kao mreza na hidraulicni pogon,sa ra razlikom,da se ovde ne trosi energija vec se ona stvara.Voda za grejanje poseduje i veci akumulacioni kapacitet i kapacitet odavanja toplote od mesavine glikola tako da se moze postici znacajna dobit od koriscenja ove vrste energije.

Osim toga voda je manjeg viskoziteta tako da se moze , uz neznatnu potrosnju elektricne energije, sprovesti kroz tanje cevi.Troskovi konstrukcija za razmenu toplote(unutrasnijih ili spolasnjih) ,kao i troskovi ekspanzionog suda sasvim nestaju.

Pored ustede pri investiiciji jedna od najznacajniji prednosti je to sto letnja stagnacija ne utice znacajno na sistem kojim se na ovaj nacin bezbedno upravlja.Posto nema glikola on se ne moze unistiti visokim temperaturama, a to takodje nece stetiti solarnoj tecnosti.Ako temperatura u rezervoaru predje npr 95 stepeni, regulator solarnog postrojenja ukljucuje pumpu,kako bi se rezervoar i sve ostale grejne komponenete zastitile od visoke temperature.Tada temperatura u sabirnim cevima kolektora brzo raste i prva kap vode, koja isparava ,i siri se do faktora 1500, postaje vlazna para.Time ostatak vode iz kolektora dolazi u rezervoar. .Tamo se ta kolicina vode iz ekspanzionog suda preuzima i nocu pri hladjenju se automatski ponovo potiskuje iz ekspanzionog suda u kolektore.

Posto previsoka temperature tokom leta,pri ovom konceptu nije stetna,solarnom postrojenju se po potrebi(takodje i kasnije) mogu vrlo lako prikljuciti dodatni kolektori, bez sirenja postrojenja i bez nedoumica oko toga sta se desava sa viskom toplote tokom leta.

U svakom slucaju,ovaj sistem funkcionise samo sa vakum-cevnim kolektorom ,Posto se samo nekoliko litara vode u sabirnoj cevi pod nadpritiskom pare potiskuje u rezorvoar da se ostatak vode ne zadrzava u kolektoru, i ne dolazi do izlaska pare,kada suva para u kolektoru pri duzem zastoju moze dostici krajnju temperturu od preko 200 stepeni.

Kako bi se kolektor tokom zimskog perioda zastitio od mraza a time i iod stete nastale usled niskih temperatura, regulator ukljicuje pumpu cim se temperatura kolektora spusti ispod odredjene vrednosti i zaustavlja pumpu ako se dostigne neka visa vrednost.

U svakom slucaju rashladni efekat kolektora je neznatan jer sabirna cev u kolektoru i cevi na krovu imaju jako dobru izolaciju.

Isto tako je potrosnja energije iz rezervoara kao i potrosnja elektricne energije za rad pumpe pri niskim temperaturama tako mala da se ona jedva i vidi u energetskom bilansu postrojenja.

Rezervoar i tretiranje vode za grejanje

Rezervoar i solarno postrojenje se generalno ne bi trebali puniti neobradjenom vodom iz slavine.Uprkos tome se u danasnje vreme od strane samih strucnjaka gresi u vezi toga.Time nastaje steta usled kamenca,korozije i bakterija koje se veoma dobro razmnozavaju u toploj vodi iz slavine.Hemijska industrija nudi za te slucajeve delotvorna sredstva koja se dodaju vodi za grejanje i koja u velikoj meri resavaju ove probleme.

Rezervoaru se sa spolljasnje strane dodaje jednosmerna cev,koja se montira vertikalno uz rezervoar. Ta cev se moze , npr od bakra ,precnika 38mm ili veceg ,blago zalemiti i trebalo bi da bude najmanje 2 dimenzije veca od odvodne cevi , kako bi se brzina protoka na ulazu u cev redukovala i kako bi voda nezavisno od temperature ispunila odgovarajuce delove rezervoara.Ta cev mora biti jako dobro zapusena..Prema jednom istrazivanju Tehnickog univerziteta u Drezdenu bolje odgovaraju jednosmerne cevi ,bilo u spoljasnjem ili unutrasnjem delu rezervoara, od ventila dvostrukog dejstva.

Kako bi se stepen iskoriscenja solarnog postrojenja povecao potrebno je da se rezervoar pored standardne izolacije dodatno oblozi alulaminiranom celicnom vunom.Pritom se spojevi izolacije moraju zatvoriti npr. alu lepljivom trakom,kako bi se izbegao efekat kamina ispod izolacije.Svi odvodi od rezervoara bi trebalo da imaju termosifon(cevovod ide minimalno 100 mm na dole) de se cevi ne bi zagrejale usred mikrocirkulacije i time izazvale nepotrebne gubitke toplote.

Dodatni ekspanzioni sud za rezervoar

On je neophodan kako bi prihvatip sirenje vode iz rezervoara.Ekspanziona posuda mora takodje da pri stagnaciji primii vodu iz sabirne cevi kolektora i jednog dela gornjeg cevovoda .Po pravilu velicina te posude treba da bude oko 20 posto zapremine rezervoaraPosebna ekspanziona posuda za solarnu cirkulaciju je nepotrebna/